středa 3. dubna 2013

Jak zhubnout stehna


Svalová hmota, metabolismus a hubnutí stehen

Mnoho lidí se pustí do drastických diet s cílem shodit co nejvíc kilogramů za co nejkratší čas. Neuvědomují si přitom, že tímto podnikem si pod sebou podřezávají větev. Přísné diety založené na výrazném omezení příjmu potravy, ne-li dokonce na hladovění, mají za následek úbytek nejen tukové tkáně, ale přinejmenším ve stejné míře také svalové hmoty. http://www.hubnuti-tablety.cz

Svalová hmota je přitom pro hubnutí tuků zásadní. Každý kilogram svalů totiž zrychluje metabolismus o 50 – 100 kcal denně – a to aniž byste oněmi svaly vůbec pohnuli! Co to znamená? Že čím více svalové hmoty, tím rychlejší spalování i v klidovém stavu – a nejedná se o žádné zanedbatelné zrychlení.

Další nevýhoda zmíněných diet tkví v tom, že tělo se při nedostatku živin přepíná do úsporného režimu a začíná poctivě šetřit a ukládat každou kalorii, kterou dostane. Skrze přísné diety tedy cesta ke štíhlosti nevede.

Jak posílit svaly stehen?

Stehenní svaly jsou po hýžďových největšími v našem těle – a platí, že posilování velkých svalových partií má nejvýznamnější vliv na:

  • Rozvoj svalové hmoty
  • Zrychlení metabolismu
  • Spalování tuků (tuk se v těle spaluje vždy rovnoměrně, nikdy z jedné konkrétní partie izolovaně)

Proto jsou například dřepy dokonalým a nenahraditelným cvikem, neboť jsou naprosto univerzální. Jedná se navíc o komplexní cvik (zapojuje více svalových skupin) a pro komplexní cviky platí totéž co pro výše zmíněné.

  • Jádro svého posilovacího tréninku proto složte z komplexních cviků a cviků na velké partie.
  • Ideální cviky na stehna: dřep, mrtvý tah, leg-press, good mornings,…
  • Další komplexní cviky: benchpress, kliky, kliky na bradlech, přítahy k hrazdě (případně lehčí obdoba s horní kladkou), tlaky na ramena,…

Jak zhubnout stehna aerobní činností

Pro spalování tuků je aerobní činnost zásadní. Pro hubnutí stehen volte ideálně varianty zapojující svaly nohou – tedy běh, jízda na kole či bruslích, rotoped, stepper apod. Pro hubnutí jsou však účinné i aerobní aktivity jako plavání či veslování (např. na trenažeru). Intenzita cvičení nesmí být příliš vysoká, jelikož pak dochází ke spalování zásob cukru, nikoli tuku. Cvičení by mělo trvat minimálně 1 hodinu.

Hubnutí stehen a stravování

Vhodné stravování je pro úspěšné hubnutí nezbytné. Popisovaní optimální výživy při hubnutí a sportu by však vydalo na hromadu tlustých svazků, omezíme se proto na několik základních pravidel.

Zvýšení příjmu bílkovin (živočišné bílkoviny jsou hodnotnější)
Udržování poměru živin cca 30:20:50 (bílkoviny/tuky/sacharidy)
Vyloučení jednoduchých sacharidů (sladkých jídel, slazených nápojů, ovoce jen omezeně – ideálně po cvičení)
Pouze kvalitní tuky (olivové a rostlinné oleje lisované za studena, ryby, ořechy)
Dostatek vlákniny (zelenina ke každému jídlu)
Dodržování pitného režimu
Více menších porcí denně (optimálně 6)
Pravidelnost ve stravování, prodlevy mezi jednotlivými jídly by neměly být delší než 4 hodiny
Omezení nebo vynechání hodně slaných jídel (arašídy, tyčinky a další pochutiny), uzenin, tučných masných výrobků, těžkých smažených a pečených pokrmů
Ideální tepelná úprava je vaření, vaření v páře, vaření ve slupce (brambory) a dušení
Používání výrobků z žitné a celozrnné mouky místo pšeničné (pečivo, těstoviny)

--> http://www.bezhladoveni.cz/jak-zhubnout-stehna/

Žádné komentáře:

Okomentovat